Vinkbeek of Wiedickbeek in Driene

Wie het weet mag het zeggen:

Op de stadsplattegrond van Hengelo staat die aangegeven als Vinkbeek, maar anderen spreken over de Wiedicksbeek. Het pad, en dus de beek, ligt tussen de Boshofweg en de Wiedicksbeekweg ❗

Ik fiets er nu al maanden elke week een paar keer langs, maar wat is nou de juiste naam en wie gaat daarover?
Ter hoogte van de Wiedicksbeekweg komen de Eschbeek en Vanekerbeek samen en zetten zich voort als bermsloot. Stroomafwaarts in westelijke richting ziet de beek er op het oog natuurlijk uit. De meandering is hier echter een gevolg van uitslijting in een onsamenhangende zandbodem. De beek is hier soms meer dan 2 meter diep en verdroogt de omgeving.
Om deze reden is gekozen voor een natuurlijker tracé dat in een dal ligt, vochtiger is, een beekbodemsamenstelling heeft en mogelijkheden voor waterberging.
Verder wordt een oude loop van de Eschbeek, ten oosten van de Wiedicksbeekweg, weer in ere hersteld. Uiteindelijk gaat de Eschbeek over in de Vinkbeek (of Vinkebeek) en mondt uit in de koppelleiding Hengelo ten zuiden van de Drienerwoldeweg

vinkbeek of wiedickbeek?

6 gedachten over “Vinkbeek of Wiedickbeek in Driene

    • Ik heb op een landstudie-kaart van Enschede-Noord de oplossing gevonden: het is het laatste stukje van de Eschbeek, die naar Hengelo toe overgaat in de Vinkbeek. De Eschbeek is op het mooiste stukje diep uitgesleten, die willen ze gaan “ontdiepen”.
      Hopelijk gaat dat niet door.

      • En de Vinkbeek mondt weer uit in de koppelleiding aan de oostrand van Groot Driene in Hengelo

Reacties zijn gesloten.